Att turista i Stockholm

Som turist i Stockholm finns det mycket att göra. Vill man hinna med allt räcker det inte att bara åka hit över en weekend utan man behöver mer tid än så om man vill hinna med de populäraste turistattraktionerna. För turister finns det många attraktioner att se och det finns ett par stycken som tillhör de allra mest besökta. Två av dessa är Vasamuseet och det kungliga slottet.

Vasamuseet

Vasamuseet är ett museum på Djurgården i Stockholm som har det enda, nästan helt intakta, fartyget från 1600-talet, nämligen regalskeppet Vasa. Vasamuseet öppnade år 1990 och har sedan dess kommit att bli det mest besökta museet i hela Skandinavien och har dessutom goda omdömen på resesajten TripAdvisor där det år 2016 hamnade på niondeplats över de bästa museerna i världen. Med tanke på de bra omdömena och den rika historien bakom Vasa, är det inte svårt att förstå varför så många turister besöker detta museum. Vasaskeppet var klart år 1627 och blev det största skeppet i den svenska flottan med en vikt på 1 200 ton. Skeppet var 69 meter långt, 50 meter högt och hade 64 kanoner och utsmyckningar och skulpturer i stort antal. Året efter, 1628, var det dags för jungfruresan men efter bara några meter krängde skeppet till våldsamt av vindar och tog in vatten i kanonluckorna och Vasa sjönk snabbt. Skeppet bärgades efter omfattande arbete år 1961 och sedan började en lång period av återuppbyggnad och bevarande av skeppet och det nuvarande museet öppnades efter 29 långa år, år 1990. Kring själva skeppet finns utställningar som berättar om livet ombord Vasa och det finns även en film om skeppet. Butik och restaurang finns inom museets väggar och inträde för alla barn till och med 18 år är gratis. För vuxna kostar det 130 kronor.

Kungliga slottet

Det kungliga slottet har funnits på samma plats vid Norrström på Stadsholmen i Stockholm sedan mitten av 1200-talet. Dess första århundradens historia tillhör den medeltida slottsanläggningen Tre Kronor. Det kungliga slottet är ett av Europas största och är öppet för allmänheten att besöka. Man får efter löst biljett tillträde till Representationsvåningarna, Rikssalen med Drottning Kristinas silvertron och Ordenssalarna. Här finns även fem olika museer och en kammare med kungliga dräkter och rustningar. Många som besöker slottet vill även se den dagliga vaktavlösningen och vaktparaden. I slottet bor H.M Konungen och viktiga delar av monarkins representation sker här. Slottet är alltså kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument. Slottet är byggt i barockstil av arkitekten Nikodemus Tessin den yngre och har mer än 600 rum fördelat på totalt 11 våningar. Det kungliga slottet är öppet året runt men Gustav III:s antikmuseum är bara öppet för allmänheten under maj till september. Barn under 7 år går in gratis. För barn mellan 7–17 år kostar en biljett 80 kronor och för en vuxen kostar biljetten 160 kronor. På nationaldagen den 6 juni firas det med öppet slott då det är fri entré till besöksmål, visningar, föredrag, utställningar, musik och barnaktiviteter.