Friends Arena i Stockholm

Friends arena är en stor arena för sport och musikarrangemang. Arenan är den som är utsedd att vara Sveriges nationalarena. Det innebär att alla landslagsmatcher i fotboll spelas där. Arenan ligger i Solna. Arenan är modern och har många tekniska finesser. I närheten av arenan ligger ett stort köpcenter och fina hotell.

Namnet Friends kommer från en antimobbningskampanj med samma namn. Arenan har stöd från Swedbank. Arenan invigdes 2012.

En arena med många möjligheter

Arenan kan arrangera de flesta sportarrangemang och andra arrangemang. Underlaget på golvet kan växla mellan konstgräs, grus, is och parkett. Det går relativt snabbt att göra om underlaget på innerplan. Man kan välja att ha öppet eller stängt tak, så det går utmärkt att hålla arrangemang året runt. Det tar ca 15 minuter att öppna eller stänga taket. Det största publikantalet är 75 000 personer. Men vid sportarrangemang rymmer den max 50 000. Vid konserter bestämmer arrangören hur många som ryms i lokalen, exempelvis 12 000, 30 000 eller 50 000 i publiken.

Den spektakulära fasaden kan lysa i många olika färger, anpassade efter det arrangemang som ska ske närmast, den har 17 miljoner olika färger i sitt register. I taket i mitten av arenan hänger en mediakub. Det är fyra stora sammansatta tv-skärmar. Mediakuben väger 64 ton. Varje tv-skärm är 65 kvadratmeter stora. Totalt har de fyra skärmarna en bildyta som motsvarar 520 stycken 40-tums tv-apparater. På arenan finns 724 toaletter, 519 handfat samt 392 urinoarer. Arena  har även flera restauranger och barer.

Flera världsartister

Trots sin storlek är det ofta utsålt vid konserter. Några av de internationella storheterna som har spelat här är Beyoncé, Coldplay, Iron Maiden, Eminem, Ed Sheeran, Ariana Grande, Guns N’ Roses, Bruce Springsteen, AC/DC och Swedish House Mafia.

Fotboll

Arenan är AIK:s hemmaarena. De är även nationalarenan, det vill säga Svenska fotbollslandslagets hemmaarena. De kan även arrangera internationell fotboll eftersom de uppfyller UEFA:s samt FIFA:s regler för sådana arrangemang. De har arrangerat UEFA Dam-EM 2013 som drog rekordstor publik och 2017 arrangerade de UEFA Europa League-finalen mellan Ajax och Manchester United.

En tillgänglig arena

Man kan åka buss, tåg eller tunnelbana till Friends arena. Det går även utmärkt att gå eller cykla, det finns tydliga skyltar från olika platser i närområdet. Det kan vara svårt att hitta parkering eftersom det oftast kommer så mycket folk. Det kryllar med bilar i området när det är större arrangemang. Ska man bli avsläppt finns speciella platser för det, men räkna med att det är mycket trafik. Beroende på arrangemang finns olika leverantörer av biljetter. Vissa biljetter säljs även på plats på arenan. Men man rekommenderar verkligen att inte köpa biljetter i andra hand, ofta säljs de till överpriser och de kan även vara falska.Det finns regler för vad man får ta med sig in på arenan. Dessa kan variera beroende på arrangemang. Men en grundregel är att man inte ska ta med sig stora saker, farliga saker eller egen mat eller dryck. Olika arrangemang har olika åldersgränser. Läs mer om det på den aktuella arrangörens webbsida.

En tillgänglig arena