Gamla stan och Skansen

Gamla stan och Skansen är två platser som besöks av mycket turister. De är båda kopplade till det historiska Sverige vilket intresserar många.

Gamla stan

Gamla stan är Stockholms historiska centrum och ett självklart mål för turisten som vill både veta mer om det historiska Stockholm och även ha möjlighet att uppleva det. Gamla stan är uppbyggt på Stadsholmen och var på 1200-talet den riktiga staden i Stockholm. Det var åtminstone så man kallade den då de andra delarna, malmarna som Norrmalm och Södermalm, var mycket mer lantliga på den tiden. Den medeltida Gamla stan omgavs av flertal stadsmurar, men de flyttades i takt med att staden växte och idag finns inget utav muren kvar då resterna av den revs efter den stora branden år 1625. De många långsmala kvarteren som är ett utav Gamla stans kännetecken bildades under Medeltidens senare del. Under 1700-talet ändrades byggnaders fasader i stor utsträckning till att få mer enhetliga putsade fasader och på 1800-talet kom de stora skyltfönstren längs affärsgatorna. I Gamla stan finns sevärdheter som det Kungliga slottet, Riksdagen, 11 museer, 8 bibliotek och mer än 100 konstverk på olika platser runt om i staden. Det finns även mer än 100 portaler som berättar om husens historia och det finns här cirka 300 hus, 16 palats och 6 kyrkor som alla är i original från 1280-talet och fram till idag. Här finns även cirka 250 unika butiker, många uteserveringar och över 100 restauranger. En av restaurangerna serverar medeltidsmat på medeltidssätt, alltså utan gaffel och kniv. Gamla stan har mycket att erbjuda för både turister och stockholmare och med det utbudet som finns i denna unika del av Stockholm är det lätt att förstå att Gamla stan är ett populärt ställe att besöka.

Skansen

Skansen är ett friluftsmuseum med djurpark som ligger på Djurgården i Stockholm och invigdes i slutet av år 1891. På Skansen möts det förflutna och nuet och här kan man uppleva och lära sig om Sveriges kultur, historia, traditioner och trender. Här finns bland annat Skansens stadskvarter som efterliknar en stad ifrån 1800-talet där olika byggnader och verksamheter som post och apotek finns. I dessa, och de verkstäder som finns, utövas historiska yrken i tidsenliga kläder. Här finns även ett bokbinderi och en guldsmed. Det är en resa tillbaka till 1800-talets medelstora stad i Sverige helt enkelt. Skansen har cirka 40 byggnader i form av stugor och hus där många av dessa är flera hundra år gamla. Vastveitloftet är Skansens äldsta hus och byggdes i början av 1300-talet. Bageriet på Skansen stod ursprungligen på Södermalm men flyttades till Skansen år 1948 där det inreddes som bageri. Bageriet är en träbyggnad och ser ut som ett bageri på 1870-talet. Boktryckarbostaden skänktes till Skansen år 1929 och visar ett borgerligt hem från 1840-talet. Inne här finns fiktiva personer som berättar om hur man levde då. Skansen är ett stort och känt turistmål där det finns något för alla, för den historieintresserade finns alla gamla byggnader och för barnen finns förutom den vanliga djurparken även Lill-Skansen.

Skansen