Globen i Stockholm

För trettio år sedan, den 19 februari 1989, invigdes Globen i Stockholm av prins Bertil.

Byggandet av världens största sfäriska byggnad tog endast 3 år, vilket ansågs vara oerhört snabbt. Stockholms stad utlös 1985 en projekttävling där vinnande bidrag fick äran att rita den nya arenan. Berg Arkitektkontor AB drog vinstlotten med sitt bidrag. Allt gick dock inte som på räls då finansiärerna för projektet hoppade av strax innan planerad byggstart. Varken Stockholms stad eller Berg Arkitektkontor gav upp, utan lyckades få ihop en rad byggare och finansiärer för att hålla projektet vid liv. Efter år av kamp för att lyckas hitta finansiärer och rädda drömmen om den sfäriska Globen, startade byggnationen i september 1986. Det dröjde hela 20 år efter invigningen tills Globen började att gå plus, alla år innan dess gick Globen med ekonomisk förlust.

Fyra ishockey-VM

Sovjetunionen

Globen har en stor och ståtlig tradition av storslagna evenemang. Allt från konserter och sportevenemang till Eurovision song contest. Men kanske allra störst av detta är att Globen varit värdar för ishockey-VM hela fyra gånger, åren 1989, 1995, 2012 och 2013. När Globen började byggas, sattes snabbt målet om att få den redo och spelklar för världsmästerskapet 1989. Arenan blev klar i tid och mästerskapet kunde gå av stapeln. Dessvärre för svensk del lyckades Tre Kronor inte ta sig till en pallplats, utan slutade på en fjärdeplats. Desto bättre gick det för Sovjetunionen som besegrade Kanada med  4-3 och tog med sig guldet österut.

Renoverad för 700 miljoner kronor

I och med att Globen nu hängt med ett tag, så har det krävts en hel del renovering. Bland annat har Globen behövt moderniserats för att bli bättre anpassad efter olika behov och evenemang. Till exempelvis är det inte alla konserter som drar fullt hus, utan behöver avskärmas för att upplevelsen ska bli bättre. Efter förhandlingar och utredningar kom Stockholm Globe Arena Fastigheter fram till att en bra metod är att ha en mer rörlig taklösning. Genom denna taklösning ska det gå att anpassa arenans kapacitet från 16 000 besökare till endast 5000. Delvis genom att dela in arenan i olika delar. Detta är dock inget som är gratis, utan beräknas kosta 720 miljoner kronor.

Globen SkyView

Globen, som ligger i stadsdelen Johanneshov, har med sin höjd en fantastisk möjlighet för en storslagen utsikt över Stockholm. Detta är något som Ulf Larsson, före detta VD på Stockholm Globe Arena insåg 2004 när han fick idéen att bygga en 100 meter lång gondolbana i anslutning till Globens fasad. Gondolen fick namnet SkyView. Gondolbanan består av två klotformade kabiner, som besökarna sitter inuti när klotet vandrar upp längst med Globens fasad. Tre år efter att Ulf Larsson presenterat idéen fick Globen bygglov för gondolen. Men först krävdes upprustning och förstärkning av Globens tak för att klara av SkyView. I februari 2010 stod Gondolen klar och var redo för besökare, och notan gick på 30 miljoner kronor. En resa med Gondolen tar cirka 20 minuter, och uppe på toppen befinner sig besökarna 130 meter över havet.