Hop on Hop off

I Stockholm finns det en mängd olika sightseeing-turer för turister. Man kan åka buss, båt eller vespa, beroende på vad man känner för själv. Sightseeing med buss och båt brukar dock vara det som är vanligast och sådana finns det ett par stycken av i Stockholm.

Red Sightseeing

Red Sightseeing är ett av de vanligaste, om inte det allra vanligaste, företaget inom Stockholm som erbjuder sightseeingturer med buss och båt. Deras Hop-on hop-off buss är ett populärt sätt att uppleva Stockholm på. Det finns biljetter att köpa online och man väljer då om man vill kunna hoppa på och hoppa av bussen inom en 24-timmarsperiod eller 72-timmars period. En 24-timmars period kostar 320 kronor och för en 72-timmars period får du betala 50 kronor extra, alltså totalt 370 kronor. Bussen tar en till de populära attraktionerna utan några omvägar kring Stockholm och man väljer själv vart man vill hoppa på eller hoppa av. Man sitter på taket på bussen och har guidning i hörlurarna och gratis Wifi ombord. Är det dock regnigt är taket på. Guidningen finns tillgänglig på svenska, kinesiska, tyska, finska, spanska, franska, engelska, hebreiska, indiska, italienska, japanska, portugisiska, ryska och arabiska. Red Sightseeings Hop-on hop-off buss stannar bland annat i Gamla stan, Medborgarplatsen, Skeppsbron, Kungsträdgården, Vasamuseet, Skansen, Gröna Lund, Nordiska Museet, Rådhuset och Stockholms stadshus. Dessa destinationer är populära sevärdheter bland de utländska turisterna. Hop-on hop-off bussen är aktiv året runt, dock är antalet turer fler på sommaren.

Sightseeing med båt

Vill man uppleva Stockholm med båt går det också att göra. Red Sightseeing har kombinerade biljetter för den som vill ha en båt- och bussbiljett eller för den som bara vill åka buss. En platinumbiljett som räcker 24 respektive 72 timmar kostar 500 kronor respektive 600 kronor. I denna biljett ingår turen The Royal Bridges & Canal Tour. En kombinerad buss- och båtbiljett kostar 400 kronor för 24 timmar respektive 450 kronor för 72 timmar. Ombord båtarna finns guidning på samma språk som erbjuds ombord på bussarna. Båtarna stannar dock på betydligt färre stopp, sju stycken stopp istället för bussens 21 stycken stopp. De stopp som båten gör är det kungliga slottet, Nybroplan, Vasamuseet, Skeppsholmen, Gröna Lund och ABBA-museet, Stadsgården och Slussen. The Royal Bridges & Canal Tour är en tur på cirka en timme som tar en runt Kungliga Djurgården längs Strandvägen, Djurgården, Nacka Strand och Söder. Man kommer även passera destinationen Fjäderholmarna och ombord alla båtar finns gratis Wifi, toaletter och ett kafé som erbjuder kaffe, läsk och fika. Red Sightseeing har även ett så kallat iVenture Card som finns i fem olika prisklasser, för 1 dag kostar det 545 kronor och för 7 dagar kostar det 1745 kronor. Med ett iVenture Card får man resa obegränsat på Hop-on hop-off bussarna och båtarna, samtidigt som entré till 25 populära attraktioner och upplevelser ingår i priset. Bland de attraktionerna man får tillträde till ingår bland annat Vasamuseet, Vikingaliv, Fotografiska, Cosmonova, Fjärilshuset, Tom Tits och Kaknästornet. För turister, men även för den som är ny i Stockholm, är en sightseeingtur ett perfekt sätt att bekanta sig med staden.

Sightseeing med båt