Se Stockholm från ovan

Stockholm erbjuder inte bara sevärdheter och attraktioner på mark utan även uppe i luften, bland annat SkyView, ballongflygning och helikopterturer.

SkyView

SkyView tar en längs utsidan högst upp på toppen av världen största sfäriska byggnad, nämligen Ericsson Globe. SkyView öppnade år 2010 men för att de två glasgondolerna skulle kunna vara säkra att använda förstärktes takkonstruktionen på Ericsson Globe med 42 ton stål. Sedan monterades 70 ton räls på utsidan av Ericsson Globe. Glasgondolerna är specialdesignade och unika. De är byggda av skidlifttillverkare i Östersund och ingen annanstans i världen finns en liknande anläggning. Denna attraktion är mycket populär vilket gör att en del väntetider under helger och semesterperioder är att vänta. Vill man inte vänta kan man förboka sina biljetter och bestämma en speciell dag och tid. Det finns både restaurang och café i anslutning till attraktionen och en souvenirbutik finns också. Det finns två gondoler som avgår var tionde minut. På vägen upp längs utsidan av Ericsson Globe börjar en fantastisk vy över Stockholm uppenbara sig. När man kommit hela vägen och befinner sig 130 meter över havet ser man hela Stockholm. Hela besöket tar ungefär 30 minuter. Under sommarmånaderna har SkyView öppet mellan klockan 9 och 19 och den sista turen avgår 10 minuter innan stängning. En gondol har plats för 12 personer så även ett stort sällskap kan åka upp tillsammans. SkyView har även möjligheter att ordna en unik upplevelse för kollegorna som vill göra något speciellt uppe på Ericsson Globe eller för de som vill gifta sig på toppen. Priset är 120 kronor för barn mellan 5 och 12 år, samma pris gäller för pensionärer. För vuxna kostar det 150 kronor.

Ballongflygning och helikoptertur

Att uppleva Stockholm ovanifrån medans man ljudlöst glider omkring i en ballong är något som lockar många. Turen i en ballong erbjuds ofta genom olika upplevelsetjänster. Detta innebär att det finns olika priser och olika längd på hur länge ballongturen sker. Även sådant som hur många som får rum i ballongen kan skilja sig. En ballongtur brukar dock normalt inledas med att man träffar piloten och får genomgå en säkerhetsgenomgång. Sedan hjälper alla till att förbereda ballongen. Att färdas i ballong är mycket säkert och landningen är mjuk och behaglig. Ungefär en timme kommer man tillbringa i luften ovanför Stockholm, som högst 1 000 meter över land. Vart ballongen kommer lyfta ifrån kan skilja sig från dag till dag och därför brukar transport till och från start- och landningsplatsen ingå i priset. Att ballongen ska kunna lyfta är väderberoende och det kan hända att man bara någon timme innan planerad lyftning får reda på att turen är inställd på grund av vädret. Företaget Fly Over Stockholm erbjuder helikopterturer ifrån Bromma flygplats över Stockholm. Dessa turer varar från 20 till 60 minuter beroende på vilket paket man väljer. Man har fyra olika paket att välja mellan på; en 20 minuters tur över Stockholm, en 30 minuters tur över den inre skärgården, en 60 minuters tur över den yttre skärgården och en 50 minuters tur över den yttre skärgården där man får ha picknick i helikoptern. Priserna är från 1 400 kronor upp till 3 850 kronor för det dyraste paketet.

Ballongflygning och helikoptertur