Skillnader i att leva i Stockholm kontra småstad

Oavsett om man bor i en storstad eller en mindre stad så är det nog många som drömmer om att byta. Att ge sig ut på landet för att leva det goda livet och få riktig livskvalitet eller att flytta in till staden för att studera, känna på det riktiga nattlivet eller kanske göra karriär. Vad man än väljer så kan man inte få allt. Ofta undrar man nog om gräset verkligen är grönare på andra sidan. Beroende på vad man är för person och vad man har för preferenser så är det viktigt att man hittar rätt och förhoppningsvis hamnar där man trivs bäst och mår bäst. Det finns en hel del som skiljer det liv man kan leva i Sveriges största stad Stockholm och det man får i en mindre ort. Valmöjligheterna är betydligt större i Stockholm men det man inte kan välja är det som är unikt med att bo i mindre städer. Funderar man på att flytta så kan en bra plats att börja vara någon av de många bostadssidorna.

Boende och jobb

Stockholm

En av de mer uppenbara skillnaderna mellan Stockholm och mindre orter är den som gäller boendekostnader. Att köpa bostad är betydligt dyrare där än i en småstad. För många kan detta vara en av de avgörande faktorerna att man avstår. Även hyrorna är traditionellt betydligt högre i Stockholm. Det skiljer sig självklart mellan stadsdelar men man kan få en mycket bättre deal i mindre städer. Samtidigt får man räkna in att om man bor i en mindre stad så kanske kollektivtrafiken inte är fullt så utbyggd som i Stockholm. I Sverige är det dyrt med bil och detta är ofta en nödvändighet i mer glesbyggd. Där finns inte tunnelbana och utbyggd busstrafik för den som kanske måste pendla till jobbet. Bilen kanske även behövs för barnens aktiviteter.

Upplevelser och livskvalitet

En stor skillnad är utbudet av kultur och aktiviteter. Även om småorter försöker anordna sådant så kan de aldrig tävla med en storstad. I storstaden finns konserter, gallerier, museer och allsköns nattliv. Oavsett vad man är intresserad av så har storstaden det; matkultur fån hela världen, shopping och inte minst så är Stockholm Sveriges händelsecentrum nummer ett. Samtidigt kan det vara detta som man ser som fördelen med småstaden; det lugnare tempot. För många är detta en del av livskvaliteten. Man känner många i staden och när det väl anordnas något så vet man vilka som är där. Det är lättare att bli del av en gemenskap och ett sammanhang för en del om man får leva det lilla livet i sin egen takt. Dessutom har man ofta nära till naturen om man bor i en småstad. Fiske, jakt och en hel del sportaktiviteter är väl så viktiga kulturella uttryck för många. Och för en hel del kan storstadens lockelser avhandlas på semestern eller kanske en helgresa. För den som trivs i storstad kan då anonymiteten vara en stor anledning. Alla känner inte alla och man kan få vara ifred i det myller som utgör en större stad.