Temakväll på klubben

På schackklubben har vi en gång i månaden temakvällar. Dessa kvällar bjuder klubben på hämtmat och sedan har vi någon form av föreläsning eller träning eller en film vi tittar på tillsammans. En enda regel finns och det är att aktiviteten ska på något sätt förbättra vårt schackspelande. Däremot behöver aktiviteten inte ha något direkt med just schack att göra, det finns så många andra saker som kan stärka tankesätt eller den analytiska förmågan.

Det är faktiskt väldigt inspirerande och utmanande att planera de här temakvällarna på klubben, mycket man ska tänka på för att det ka bli bra. Jag är en av fem som sitter i planeringsgruppen och även den som suttit längst, därför hamnar mycket ansvar på mig.

Olika typer av föreläsningar

Om jag ska nämna några av de tidigare temakvällarnas innehåll så är det väldig varierande. En gång hade vi en professor som föreläste om hur man kan styra hjärnan och tankekraften. Vi har även haft en landslagsspelare i fotboll som pratat om vikten att kunna fokusera och stänga ut allting annat. Filmen The Secret såg vi tillsammans en gång och sedan diskuterade vi kring den och dess budskap. Givetvis har vi även bjudit in storspelare som berättat om olika strategier och tävlingshistorier också. Den senare gången beslutade vi oss för att vi ville träna spel men på ett annorlunda sätt, få tänka nytt och hitta inspiration. Vi bjöd därför in några spelexperter inom olika områden som strategispel, kortspel och frågesport. Ni kanske kan undra vad en frågesport kan göra för att förbättra ens schackspel men så är det faktiskt. I alla former av spel är det viktigt att kunna tänka rätt och om man vågar tänka nytt så kan man också hitta vägen till framgång. Att snöa in på det gamla vanliga sättet kan vara något som förstör spelet i längden, man ska alltid våga släppa in nya influenser och då inte bara från givna källor som andra schackspelare.

Invelesefull förklaring

Killen som pratade med oss om strategispel hade tidigare spelat väldigt mycket schack så han förstod verkligen vad vi ville ha ut av kvällen. Han hade gått över mer och mer till att spela Risk, Quarto, Pentago och Sagrada. Rätt så okända spel för oss alla men de lät verkligen spännande när han med inlevelse berättade om dem. Även i de spelen handlar det som i schack om att klara av att tänka flera spel framåt utan att tappa fokuset på här och nu.

Invelesefull förklaring

Risk var väl det som som flest personer kände igen, då framförallt den gamla hederliga varianten som brädspel. Numera finns det även tillgängligt för spel online. Det handlar om strategi, erövring och att våga ta risker. De flesta som gillar spel har nog provat på det någon gång. Ett klassiskt spel om världsherraväldet där man ska göra allt för att lyckas erövra alla 42 territorier. Vi fick veta att det finns både en nybörjarvariant och en för mer erfarna krigsveteraner inom Risk-området. Föreläsaren menade att han hade haft nytta av sina schack-kunskaper när han hade börjat med Risk och andra strategispel, därför trodde han att vi skulle kunna få nytta av de tips han gav oss.

Först i grupp och sen på nätet

Nästa föreläsare var en riktig kortspels-nörd, om man får säga så, han hade nog provat på alla sorters kortspel och patienser som finns. Det var fascinerande att se och höra hur passionerad han var för spel med kort. Han berättade att i början så handlade det mest om att träffas och spela olika typer av Solitär, Gin Rummy, 21 och olika typer av poker. Men när intresset blev större och han ville spela mer så började han även att spela online, både ensam och mot andra. Han pratade mycket om att våga ta snabba beslut och om hur man kan fokusera på ett spel på bästa sätt. Vi var nog många som kände igen oss. Sista föreläsaren hade hela sitt liv varit fascinerad av frågesporter och hon hade även varit med i flera olika frågesportsprogram på tv. Vem vet mest och Jeopardy för att nämna några.

Hon pratade mycket om att vara förberedd på olika skeenden och därför att vara ordentligt påläst inför vilken uppgift man än kan ställas inför. Hon menade att det var lätt att lära sig om man bara bestämt sig innan för att man ska komma ihåg. Till exempel, när man kollar nyheterna på tv så kan man endera bara låta informationen passera och kanske reflektera lite flyktigt, men om man istället sätter nyheten i samband med något personligt så kan man lättare komma ihåg den. Hon menade att på det sättet kan vi göra om vi spelar schack, eller tittar på någon som spelar, för att komma ihåg olika drag och strategier. På det sättet kan man undvika att hamna i någon fälla.

Det var en mycket lyckad temakväll, det var alla överens om.