Universitet och Högskolor i Stockholm för utbytesstudenter

Universitet och Högskolor i Stockholm för utbytesstudenter

Det finns många universitet och högskolor i Stockholm.  Men hur är det att plugga i Stockholm egentligen? Låt oss ta ett exempel om Adamia, när hon anlände till Sverige först blev hon förvånad över att upptäcka hur miljövänliga svenskarna är. Det är långt ifrån vad hon var van vid när hon bodde i Warszawa, där vanor som återvinning inte brukar vara en del av vardagen. Det var en stor chock för mig hur alla är så miljöinriktade,” säger hon. “Till exempel blev jag verkligen förvånad över hur mycket folk återanvänder och hur miljövänligt allt är. Idag erbjuder Stockholms universitet en rad kurser och program med hållbarhetsfokus, liksom sitt masterprogram i social-ekologisk resilience for Sustainable Development. Du kan läsa mer om de många masterprogrammen som lärs ut på engelska på deras hemsida.

Mindre formalitet

För många är en av de största överraskningarna med att studera i Sverige hur informella saker kan vara i jämförelse med vid universitet någon annanstans i världen. Från att kalla professorer med sina förnamn till att man har självgående projekt där eleverna tar mer ansvar för sitt lärande och där dom behandlas mer som kollegor än elever.

Universitetslivet i Sverige är mycket mindre formellt än hemma. I många andra länder måste du adressera dina professorer med sina titlar. Ofta tycker många att Sverige är mycket vänligare och förhållandet mellan studenter och professorer är mycket enklare.

Vill man plugga natur kan man hitta detta institut i Frescati-området, som är en del av Royal National City Park, som är Stockholms universitets huvudcampus och bara tre hållplatser med tunnelbana från centrala Stockholm och in i naturen. Detta är faktiskt en vanlig fördel med staden; att du aldrig är långt borta från ett frodig grönt område eller en vidsträckt öppen sjö.

Stockholms universitetscampus

Stockholms universitetscampus

Stockholms universitetscampus

“Att studera här är ännu bättre än jag trodde att det skulle vara”, säger Adamia. “Staden, folket, professorerna och klasserna – det är riktigt bra och Stockholms universitet är ett riktigt bra universitet.” För vissa internationella studenter kan Sveriges mer demokratiska och samarbetsinlärningsprocess överraska. I Sverige lär du dig steg för steg och det är aldrig för sent att lära sig och studera Mångas entusiasm för Sverige har också gått utöver över till deras förhållande till det svenska klimatet – som vissa studenter kan ha svårt att anpassa sig till.

Väldig få dock har något emot det kalla eller mörka under vinterhalvåren. Det finns roliga saker att göra när det blir mörkt som till exempel julmarknader och skridskoåkning. Adamia trodde att det svenska klimatet skulle vara ängsligt för henne med tanke på värmen och fuktigheten i sitt hemland. Faktum är att hon, precis som sina kollegor, redan har planerat med vänner att åka skridskoåkning och åka skidor – samt utforska staden och dess utkanter. ”Jag vänjer mig redan på kylan,” säger hon. Förra helgen åkte hon till Sigtuna till exempel och planerar också att resa till andra europeiska länder. ”

Säkert och vänligt

Adamia hade undersökt Sverige mer än det svenska vädret innan hon kom. Hon läste på internet och fick reda på landets berömda engagemang för jämlikhet och dess rykte för trygghet. Under sin tid i Sverige har hon insett att alla dessa förväntningar uppfyllts. “Sverige har mycket betoning på jämlikhet”, säger hon. “Alla är väldigt trevliga och vänliga här och Sverige är definitivt ett ganska tryggt land att bo i.” Med detta önskar vi dig som ska plugga i Stockholm, stort lycka till!