Vackra parker i Stockholm

Det finns flera vackra parker i vår huvudstad och några av de absolut bästa är Hagaparken vid Brunnsviken utanför Norrtull, Humlegården på Östermalm, Tantolunden och Vitabergsparken på Södermalm, Kungsträdgården i City, Vasaparken i Vasastan och Rålambshovsparken på Kungsholmen. Det finns naturligtvis fler, men dessa är de vackraste och mest kända. Djurgården, som är en hel ö, skulle naturligtvis kunna läggas till i listan, men utelämnas här med tanke på dess storlek och speciella läge som en hel ö eller “stadsdel” i sig själv. På Walk in Stockholm kan man läsa mer om Djurgården.

Hagaparken

Hagaparken är en av de större naturparkerna med lång, kunglig historia, anlagd av Gustav III. Det är en typisk engelsk park med böljande stora gräsmattor och slingrande promenadstigar samt slott, paviljonger och caféer. Det är en stil som uppstod på 1700-talet som en reaktion mot den korrekta franska barockstilen bland trädgårdar. En s k engelsk park eftersträvar att likna naturen samtidigt som den också kan överraska med t ex vacker arkitektur från andra kulturer eller tidsepoker. Ett typiskt exempel på detta i Haga är Koppartälten av Despréz samt naturligtvis Haga slott, där Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel idag bor. Utanför Koppartälten ligger vackra pelousen med fantastisk utsikt och som är välbesökt av picknick-sugna stockholmare och turister.

Hagaparken

Humlegården och Kungsträdgården

Humlegården är en kunglig trädgård som funnits ända sedan 1600-talet. Gustav II Adolf lät anlägga den 1619 och där odlade man kryddor, frukt och senare även humle, vilket gav upphov till dess namn. Det finns en paviljong i parken, Rotundan, som Sveriges drottning Ulrika Eleonora lät bygga. Mitt i Stockholms kärna ligger Kungsträdgården som är mer av en stadspark kantad av restauranger och caféer. I den avlånga parken finns bl a en scen, en skridskobana på vintern och en stor fontän. I Kungsträdgården arrangeras många evenemang året om. När de japanska körsbärsträden blommar i april söker sig många människor hit för att hälsa våren välkommen.

Vasaparken och Rålambshovsparken

Vasaparken är en lokal park mellan Odenplan och St Eriksplan dit många boende i området söker sig för att t ex åka skridskor på vintern, spela boule på sommaren, promenera/jogga eller bara umgås och slå sig ner för en picknick i det gröna. Här finns också glasskiosker och caféer. Det i folkmun kallade Rålis ligger på Kungsholmen invid Norr Mälarstrand och är mer av en aktivitetspark där man kan spela boule, bowling, åka skateboard eller spela brännboll eller fotboll på den stora gräsmattan. Längre bort vid stranden finns även en badplats. Det är dock minst lika populärt att med picknickfilt slå sig ner på nämnda gräsmatta för att umgås och bara ta det lugnt med en härlig utsikt över vattnet.

Tantolunden och Vitabergsparken

Tantolunden ligger på Södermalm och har ett stort område av kolonilotter och lummig grönska samt öppna ytor. Den är som gjord för picknick, bad och lugna promenader längs vattnet. Det finns också möjlighet till aktiviteter som minigolf, frisbeegolf och volleyboll. Tantolunden är populär bland stockholmarna och i synnerhet söderborna. Vitabergsparken är en otroligt mysig och lummig park belägen mitt i det trendiga SoFo på Södermalm. Högst uppe på berget ligger vackra Sofia kyrka med en fantastisk utsikt över staden. Inne bland träden finns också en fin amfiteater där man ofta arrangerar teaterföreställningar och konserter om somrarna.