Vackra Stockholm

Om du är en typ av besökare som inte kan lämna en ny stad utan att uppleva hjärtat av en stad, fundera då över att besöka Monteliusvägen. Mindre än en halv mil så kan den här kullerstensvägen vid första anblick vara anspråkslös. Men den erbjuder en utsikt över Stockholms stadslinje. Och tro oss, den är fantastisk.

Vackra Monteliusvägen

Från den ikoniska platsen ser du hela vägen bort mot Södermalm, till mälaren, Riddarholmen och stadshuset – du vet, där nobelpriset delas ut. Och i närheten av Monteliusvägen hittar du ett av de trendigaste områdena i Stockholm med allt från designerbutiker, till konstgallerier, barer och restauranger. Och om du fortfarande har ett par timmar kvar under dina resor så rekommenderar vi dig att besökare Södermalm, som ligger et par kilometer till öst. Där ovanför Fotografiska – ett fantastiskt konstmuseum – hittar du en restaurang som erbjuder dig allt du kan tänkas vilja ha. Men de som besöker området berättar ofta att den bästa tidpunkten att komma hit är tidigt på morgonen vid soluppgången eller sent på kvällen vid solnedgången. Andra tipsar om att ta med en picknic för dig som vi vill besöka platsen på dagen. Men en tredje grupp bestämt berättar att kameran är det som du måste ta med dig – för härifrån går det att ta fantastiska bilder. Vilket alternativ du än väljer, är vi övertygade om att ditt besök till Monteliusvägen kommer att vara mött med fantastiska vyer.  En underbar plats att besöka oavsett vilken ålder man är i. Det är något som gör platsen ett perfekt resmål för hela familjen inklusive barnbarn och farföräldrar. Så passa på att åka dit redan i år innan vintern kommer.

Skansen

Skansen grundades redan 1891 och är ett av världens äldsta museer. Här kan du ta del av fem århundraden av svensk historia vilket visar upp 150 unika hem från den tiden från olika delar av landet. Besökare kan vandra längst en resa genom 1700-talet med träkyrkor, en lantgård från norra Sverige, en tågstation och flera olika butiker och caféer i sann 1800-tals anda. Förutom det finns det även flera aktiviteter för dig som vill testa på att leva som förr i tiden. Du kan testa att sy på dåtidens symaskiner, till exempel. Vidare har skansen ett zoo, med över 75 olika djurarter från Skandinavien. Uttrar, björnar och mycket mer finns det här. Besökare berättar ofta att de verkligen har haft roligt under sin vistelse i skansen och att tiden flyger förbi medan de är där. Framför allt de som besökte områdets zoo förklarade hur glada de var över alla de spännande djuren som fanns där.

Hitta till Skansen

Skansen hittar du på Djurgården. Och vill du ta dig dit kan du ta buss 67 från Karlaplan på den röda linjen. Du kan också ta en båt från Slussen och sedan gå ett par kilometer för att koma dit. Öppettiderna och inträdeskostnaderna varierar från säsong men du kan förvänta dig att det kostar i alla fall 180 kronor för vuxna och runt 60 kronor för barn.